ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ

Κυριακή της Τυρινής: Εξορία στα βάσανα της γης

Εξορία στα βάσανα της γης

Η Κυριακή της Τυρινής είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο. Ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό ως το πιο τέλειο δημιούργημα “κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση Του.” Δημιουργήθηκε με την δυνατότητα να ζήσει αιώνια στον Παράδεισο της τρυφής, εάν έμενε πιστός στην τήρηση των εντολών του Θεού. Όμως, έκανε κακή χρήση της ελευθερίας του και προτίμησε το κακό αντί για το καλό. Συνέπεια και αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του ήταν η εκδίωξη από τον κήπο της Εδέμ και η εξορία στα βάσανα της γης.

Τιμωρεί ο Θεός;

Ο Θεός δεν εκδίωξε τους πρωτόπλαστους επειδή ήθελε να τους τιμωρήσει, αλλά για να αποτρέψει να γίνει το κακό αθάνατο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εκκλησία όρισε να μας θυμίζει τον θρήνο του Αδάμ και της Εύας μια ημέρα πριν την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία είναι περίοδος αυστηρής νηστείας. Η ανυπακοή τους στο Θεό και η παράβαση της εντολής Του, τους οδήγησε στον πνευματικό θάνατο. Εμείς, με τη νηστεία, την εγκράτεια και την τήρηση των Θείων εντολών, μπορούμε να ενωθούμε ξανά με τον Θεό.

Η μετάνοια, που εκδηλώνεται με την νηστεία στα φαγητά και στις σαρκικές απολαύσεις, είνα το αντίδοτο για να γλιτώσουμε από τα βάσανα αυτού του κόσμου και να επιστρέψουμε στον χαμένο Παράδεισο.