ΑΠΟΨΕΙΣ

Σειρά Αγίου Παισίου: “Έχετε λίγη πίστη”.

Επεισόδιο 8ο- τι είδαμε

Ο Αρσένιος, με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του, σώζει ένα συστρατιώτη του που πληγώθηκε στη μάχη. Όλοι θαυμάζουν το θάρρος του και προσπαθούν να καταλάβουν πως δεν χτυπήθηκε από τα τόσα πυρά που δέχτηκε στην προσπάθειά του να μεταφέρει τον πληγωμένο στρατιώτη. Η Ευλογία δέχεται μια μεγάλη έκπληξη. Ο Αρσένιος επιστρέφει στο σπίτι και της λέει ότι απολύθηκε από τον στρατό.Η χαρά της δεν θα κρατήσει για πολύ, διότι της ανακοινώνει ότι θα φύγει για το Άγιον Όρος. Τον παρακαλεί να μείνει για λίγο αλλά ο Αρσένιος φεύγει την επόμενη ημέρα. Η συγκίνησή του είναι μεγάλη όταν μπαίνει στο περιβόλι της Παναγίας. Καταφεύγει στον πατέρα Κύριλλο, έναν σπουδαίο πνευματικό, ο οποίος του δίνει τις πρώτες συμβουλές για τον μοναχισμό.Λίγο καιρό μετά, δέχεται  γράμμα από τον πατέρα του που του ζητά να επιστρέψει αμέσως για να τον βοηθήσει στα χωράφια και να  φτιάξουν την προίκα της μικρής του αδελφής, της Χριστίνας.Ο Αρσένιος βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Καταφεύγει και πάλι στον πατέρα Κύριλλο και ζητάει τη συμβουλή του. 

Η πίστη στη ζωή του Αγίου Παισίου

“Με την εμπιστοσύνη στον Θεό και με την ταπείνωση όλα τα προβλήματα λύνονται. Να κάνεις αυτό που μπορείς εσύ και μετά να αφήνεσαι στην θεία Πρόνοια, στο θείο θέλημα. Η ελπίδα στον Θεό είναι  η μεγαλύτερη ασφάλεια για τον άνθρωπο”, έλεγε ο άγιος Παίσιος.

Σύμμαχος ο Θεός

Μικρό πράγμα είναι να έχει κανείς σύμμαχο τον Θεό; Θυμάμαι, πριν πάω στο στρατό, έκανα προσευχή στην Αγία Βαρβάρα να με βοηθήσει – την είχα σε ευλάβεια, γιατί πήγαινα στο εξωκκλήσι της από μικρός και προσευχόμουν. «Ας κινδυνεύσω στον πόλεμο, είπα, αλλά μόνον άνθρωπο να μη σκοτώσω». Και πώς τα οικονόμησε ο Καλός Θεός! Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ενώ άλλους που ήταν μορφωμένοι τους έστειλαν στην πρώτη γραμμή σαν απλούς στρατιώτες, τουφεκιοφόρους, εμένα που ήμουν του δημοτικού με πήραν για ασυρματιστή! Μου έλεγαν οι άλλοι: «Έχεις μεγάλο μέσο». «Βρε τί μέσο έχω; Δεν έχω κανένα γνωστό». «Τι; μας κοροϊδεύεις;», μου έλεγαν. «Ποιον έχεις στο Γενικό Επιτελείο;». Αφού επέμεναν, τους έλεγα κι εγώ: «Έχω στο Γενικό Επιτελείο τον Χριστό». Έτσι δεν χρησιμοποίησα ποτέ ντουφέκι.

Προιόντα σχετικά με τον Άγιο Παΐσιο:

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

3.00
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Μαλακό εξώφυλλο. Διαστάσεις 16,5x12εκ. Σελίδες 74. ISBN: 978-960-487-207-7.

Άγιος Παΐσιος (κρεμαστό υφαντό 10×20εκ.)

7.50
Επιτοίχιο ορθογώνιο υφαντό για κρέμασμα στον τοίχο ή άλλη επιφάνεια, όπου εικονίζεται ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Φέρει προσαρμοσμένες μεταλλικές μπάρες με διάτρητο σχέδιο και μεταλλικό κρέμαστρο. Διαστάσεις: 10Χ20εκ.

Άγιος Παΐσιος (κρεμαστό υφαντό 20×36εκ.)

13.50
Επιτοίχιο ορθογώνιο υφαντό για κρέμασμα στον τοίχο ή άλλη επιφάνεια, όπου εικονίζεται ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Φέρει προσαρμοσμένες μεταλλικές μπάρες με διάτρητο σχέδιο και μεταλλικό κρέμαστρο. Διαστάσεις: 20Χ36εκ.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

16.90
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Μαλακό εξώφυλλο. Διαστάσεις 15x23εκ. Σελίδες 599.

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (Εικόνα ξύλινη 7Χ10εκ.)

3.00
Αγιογραφία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Η εικόνα αντιγράφηκε σε χαρτί άριστης ποιότητας και επικολλήθηκε σε ξύλο. Διαστάσεις 7Χ10εκ.

Άγιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης (Χρυσοτυπία σε ξύλο 16Χ20εκ.)

14.90
Αντίγραφο βυζαντινής εικόνας. Η εικόνα εκτυπώθηκε με ειδική επεξεργασία ανεξίτηλης χρυσοτυπίας, προσαρμόσθηκε σε ειδικής κατασκευής ξύλο διακοσμημένο με εγχάραξη, ανάγλυφη τρέσα, διακοσμητικά καρφιά και χρυσή πατίνα, επικαλύφτηκε με ειδικό βερνίκι προστασίας, επενδύθηκε στην οπίσθια όψη με βελουτέ χαρτί και φέρει μεταλλικό κρέμαστρο.

“Έχετε λίγη πίστη, μωρέ!”

Έλεγε ο όσιος Παίσιος:

Για να αυξηθεί η πίστη στο  Θεό, όλα βοηθούν. Και τα λουλούδια, και οι ακρίδες και τα αστέρια και οι κεραυνοί ακόμα.Όλοι τα βλέπουμε αυτά, αλλά δεν βοηθιόμαστε όλοι, γιατί δεχόμαστε τους λογισμούς που μας φέρνει ο διάβολος. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε το αλάτι, θα βρωμούσε η θάλασσα. Όποιος όμως το εξετάζει στο εργαστήρι του, χωρίς πίστη, δεν  βοηθιέται, γιατὶ δὲν καθάρισε τὴν καρδιά του από τα άλατα. Αν εργασθεί κανεὶς μὲ φιλότιμο, μὲ καλὸ λογισμό, ακόμη και τα πιο ανάποδα τα βλέπει με άλλο μάτι, μὲ θείο φωτισμό, και δοξάζει τον Θεό.