ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ

Καλέντουλα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Η καλέντουλα είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae/Compositae και προέρχεται από την τάξη των Asterales. Οι τοποθεσίες του είναι κατά βάση στον Καναδά και στις χαμηλότερες σαράντα οκτώ πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η καλέντουλα είναι ετήσιο φυτό, που αναπτύσσεται εύκολα σε μέτρια γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες συνθήκες. Μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια, κήπους ή γλάστρες/δοχεία. Τα αρωματικά φύλλα που διαθέτει προσελκύουν τις πεταλούδες και τα πέταλα μπορούν να καταναλωθούν και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, καθώς είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (φυσικές ενώσεις που ανιχνεύονται σε λαχανικά και φρούτα) που έχει αποδειχθεί ότι επιδεικνύουν αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβογόνες, αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές δραστηριότητες μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης.

Έλαιο Καλέντουλας (100ml)

8.50

Έχει ευεργετική δράση για ήπιους δερματικούς ερεθισμούς. Ιδανικό για την πολύ ξηρή επιδερμίδα και για την περιποίηση δερματοπαθειών όπως είναι τα εκζέματα. Κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος. Μόνο για εξωτερική χρήση. Καθαρό βάρος 100ml.

Το έλαιο καλέντουλας παρασκευάζεται με έγχυση των λουλουδιών σε κάποιο λάδι(όπως ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας). Το έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως συστατικό σε αλοιφές, κρέμες ή λοσιόν. Μπορεί επίσης να παραχθεί σε μορφή βάμματος, τσαγιού ή κάψουλας.
Η καλέντουλα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων που επηρεάζουν το δέρμα καθώς και λοιμώξεων και μυκήτων. Έρευνες δείχνουν ότι η καλέντουλα μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του εξανθήματος της πάνας, των πληγών, των κολπικών μολύνσεων από ζυμομύκητες και άλλων δερματικών παθήσεων. Επιπλέον, έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Χρήση της επίσης γίνεται, στη θεραπεία του καρκίνου κυρίως στις παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία (όπως η ακτινοβολία).
Έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί και δημοσιευθεί από το The Journal of Family Medicine and Primary Care όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της καλέντουλας σε διάφορες περιπτώσεις. Κάποιες από αυτές αποτελούν η επούλωση των ουλών από την καισαρική τομή αλλά και η θεραπεία φλεβικών ελκών στα πόδια. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και στις δύο περιπτώσεις με την καλέντουλα να επιτυγχάνει υψηλά θεραπευτικά ποσοστά.

Επιπλέον, η καλέντουλα προτιμάται σε μεγάλο βαθμό για τη θεραπεία του εκζέματος και της δερματίτιδας. Καθώς, το φυτό έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η εφαρμογή του σε δερματικές παθήσεις μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Εντούτοις, δεν υπάρχουν πραγματικά κλινικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του για έκζεμα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλέντουλα εάν είστε αλλεργικοί καθώς μπορεί να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Πολύ σημαντικό να αναφερθεί είναι, ότι οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την καλέντουλα γιατί η κατάποση της μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να προκαλέσει έμμηνο ρύση. Τέλος, όποιος παίρνει φάρμακα ή έχει προγραμματίσει μία χειρουργική επέμβαση θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με το γιατρό για τη χρήση της.

Related Posts