Βοτανολογία

Το Βάλσαμο: Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας

Αυθεντικά Μοναστηριακά Προϊόντα

Το βάλσαμο, γνωστό και ως σπαθόχορτο ή βότανο του Προδρόμου ανάμεσα στις πολλές του ονομασίες, χρησιμοποιείται στην βοτανοθεραπευτική για περισσότερα από 2.000 χρόνια, κυρίως γιατί επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων. Κατά τον Παράκελσο “Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί καλύτερο φάρμακο για τις πληγές, διαθέσιμο σε όλες τις χώρες”.
Από επιστημονικές έρευνες βρέθηκε πως το βάλσαμο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις  φλαβονοειδών, που θεωρούνται ρυθμιστικά της ανοσίας, καθώς και υπερικίνη, που έχει αντιιώδη και αντικαταθλιπτική δράση. Μελέτες επίσης δείχνουν αντιβακτηριδικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Ενδείκνυται για μορφές ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης καθώς έρευνες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα εφάμιλλη με αυτή των αγχολυτικών φαρμάκων.
Καταπραΰνει πνευμονικές ενοχλήσεις όπως σπασμωδικό βήχα, βρογχίτιδα, άσθμα και κολικούς.
Καταπραΰνει τους σπασμούς της περιόδου. Ανακουφίζει οργανικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και την εμμηνόπαυση.
Είναι αντιφλογιστικό και επουλωτικό. Επουλώνει εγκαύματα και πληγές όταν εφαρμοστεί εγκαίρως. Με την εφαρμογή βαλσαμέλαιου ή αλοιφής που περιέχει βάλσαμο, έχετε τον καλύτερο σύμμαχο για την επούλωση τραυμάτων.
Είναι τονωτικό και διεγείρει το ανοσοποιητικό. Καταπολεμά παράσιτα του εντέρου καθώς επίσης ενδείκνυται για δυσπεψία, δυσεντερία και γαστρίτιδα.

Πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση και το θηλασμό.
Να μην καταναλώνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο ακόμα περισσότερο εάν κάνετε λήψη βαλσαμόχορτου, γιατί αυξάνει αποδεδειγμένα την υπάρχουσα φωτοευαισθησία.
Η λήψη βαλσαμόχορτου αντενδείκνυται αν το άτομο κάνει παράλληλη χρήση: αμφεταμινών, χαπιών αδυνατίσματος, του αμινοξέος τρυπτοφάνη, κορτιζονούχων εισπνοών για αναπνευστικά προβλήματα, ρινικών αποσυμφορητικών, ναρκωτικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *