ΑΠΟΨΕΙΣ

Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στο πρώτο επεισόδιο της σειράς

Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στο πρώτο επεισόδιο

Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στο πρώτο επεισόδιο

 

Η ιστορία του Αγίου Παισίου

Η ιστορία του Αγίου Παισίου ξεκινάει στις 25 Ιουλίου του 1924, ημέρα κατά την οποία γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Λίγες μέρες μετά την γέννησή του βαπτίστηκε από τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος μάλιστα προφήτεψε ότι ο μικρός Αρσένιος-το όνομα το οποίο έλαβε κατά την βάπτιση του ο Άγιος Παίσιος- θα γινόταν μοναχός. Από μικρός γνώρισε την προσφυγιά, αφού με τη συνθήκη της Λωζάνης υποχρεώθηκε αυτός και η οικογένεια του να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς είναι ουσιαστικά αφιερωμένο στον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία και ελάχιστα βλέπουμε για τον Άγιο Παίσιο. Εν τούτοις κάθε σχεδόν σκηνή προβάλλει έντονα θρησκευτικά μηνύματα και κυρίως την πίστη και εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο Θεό και την πρόνοια Του.

ΑΓΙΟΣ Παΐσιος ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ

Αναρίθμητα μηνύματα

Η θέση του Ιερέα

Ο Ιερέας του χωριού είναι η ψυχή του χωριού, ο μπροστάρης, αυτός που εμπιστεύονται και υπακούν.

Τον σέβονται, του φιλούν το χέρι, του αποδίδουν τιμή, ζητάνε την ευλογία του για κάθε έργο και κίνηση που κάνουν.

ΑΓΙΟΣ Παΐσιος ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ
ΑΓΙΟΣ Παΐσιος ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ
Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο θεωρείται ευλογία του Θεού. Αλλά και ότι στέλνει και επιτρέπει ο Θεός να συμβεί στη ζωή μας, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με υπομονή και καρτερία, ακόμα και αν πρόκειται για μια δυσκολία.
ΑΓΙΟΣ Παΐσιος ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΟΔΕΙΟ

Ο σεβασμός στους προγόνους

Η γιαγιά μεγαλώνει μέσα στο σπίτι των παιδιών της και όχι μόνη της ή κάπου παρατημένη και εγκαταλελειμμένη. Αναλαμβάνει την χριστιανική ανατροφή των εγγονών της, μεταδίδοντας την βαθιά θρησκευτική πίστη, δίδοντας ευχές και ευλογίες στο σπίτι. Η γιαγιά είναι πραγματικά η μάνα για την νύφη της και η νύφη αισθάνεται την πεθερά της σαν μητέρα.

Ζωή με κέντρο τον Χριστό

Οι χριστιανοί ζούν σε βάθος και ουσία την χριστιανική ζωή και όχι τυπικά. Η οικογένεια προσεύχεται γονατιστή μπροστά στις εικόνες, εξομολογείται και ζητάει τις συμβουλές του Ιερέα. Ακόμα και όταν αναγκάζονται να φύγουν απο τα μέρη τους, από τα πρώτα πράγματα που θα πάρουν μαζί τους είναι οι εικόνες και τα ιερά αντικείμενα.

Προβάλλεται επίσης ιδιαιτέρως η πολυτεκνία. Κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο θεωρείται ευλογία του Θεού. Αλλά και ότι στέλνει και επιτρέπει ο Θεός να συμβεί στη ζωή μας, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με υπομονή και καρτερία, ακόμα και αν πρόκειται για μια δυσκολία. Ποτέ ο Θεός δεν επιτρέπει να σηκώσουμε μεγαλύτερο σταυρό από αυτόν που μπορούμε να σηκώσουμε.

Ευπρεπής ενδυμασία

Η ευπρεπής ενδυμασία των γυναικών, ακόμα και των μικρών κοριτσιών, με τις μακριές φούστες, τα μακριά πουκάμισα και τα μαντήλια που φορούν, είναι δείγμα της εσωτερικής ευπρέπειας και ευλάβειας που είχαν τότε οι χριστιανοί, και όχι απλά μια καλή συνήθεια που παρέλαβαν.

Ευαγγελική ζωή

Κάθε κίνηση και λόγος τους αγωνίζονται να συμβαδίζει με τους λόγους και το πνεύμα του Ευαγγελίου. Έτσι, όταν ο μικρός “ζητάει” από τον Θεό να σκοτώσει τους Τούρκους, η γιαγιά τον διορθώνει, λέγοντας ότι οι χριστιανοί έχουμε διδαχθεί από τον Χριστό την συγχώρηση και όχι την εκδίκηση.

Κάθε πλάνο της σειράς αποτελεί και ένα έργο τέχνης, και κάθε σκηνή μια ψηφίδα από το Ευαγγέλιο. Προβάλλονται σωστά και αληθινά πρότυπα, τα οποία αποτελούν οδοδείκτες για την εν Χριστώ ζωή.

Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη, τον σεναριογράφο, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της σειράς!

Δείτε το πρώτο επεισόδιο της σειράς:

https://www.megatv.com/tvshows/595231/epeisodio-1-68/

Related Posts