ΑΠΟΨΕΙΣ

Σειρά Αγίου Παϊσίου: Η γυναίκα είναι το συστατικό για ένα καλύτερο κόσμο

Επεισόδιο 5

Η οικογένεια του Πρόδρομου Εζνεπίδη εγκαθίσταται στην Κόνιτσα της Ηπείρου, ύστερα απο πολλές περιπλανήσεις. Ο μικρός Αρσένιος μαθαίνει τις πρώτες προσευχές του και μεγαλώνει σε ένα πνευματικό περιβάλλον. Η γιαγιά ΧατζηΧριστίνα πεθαίνει, αφού πρώτα αφήνει μια πλούσια πνευματική κληρονομιά στους απογόνους της.  Ο Αρσένιος μεγαλώνει και συναντά  τις πρώτες δυσκολίες με τους συνομήλικούς του.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου του Θεού

“Έτοιμη Χατζεφεντή μου, έτοιμη, άγιε Αρσένιε μου. Πάμε…” ψελλίζει η ΧατζηΧριστίνα λίγη ώρα πριν πεθάνει. Ο νους και η καρδιά του Χριστιανού είναι προσηλωμένη στον Θεό, ιδιαιτέρως την στιγμή που ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι. Όταν η ψυχή πλησιάζει στον θάνατο, σκιρτά περισσότερο, αφού είναι έτοιμη να συναντήσει τον πλάστη και δημιουργό της.

Η ευτυχέστερη στιγμή στη ζωή του ανθρώπου του Θεού είναι η  ώρα του θανάτου του! Δεν επιθυμεί κάτι περισσότερο, απο την μετάβαση στα αιώνια. Εκείνο που ποθεί πιο πολύ απ’ όλα, είναι να αφήσει τον πρόσκαιρο αυτό βίο και να συναντήσει τον γλυκύτατο Ιησού!

Η γυναίκα: το συστατικό που αλλάζει τον κόσμο

Ξεκάθαρο μέσα από το επεισόδιο είναι το πως η γυναίκα ανέκαθεν ήταν το συσταστικό που δημιουργούσε ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία μέσα από τον ρόλο της ως μητέρα, ως γιαγιά και ως αδερφή. Στήριγμα και ενωτικός κρίκος όλης της οικογένειας, μέσα από τις νουθεσίες της και την αγάπη της, πλάθει ανθρώπους σωστούς. Δημιουργεί ένα περιβάλλον υγιές και ευτυχισμένο, με βαθιές ρίζες, όπως η ΧατζηΧριστίνα. Είναι σεβαστή από όλους και αποτελεί το πιο πολύτιμο κόσμημα της οικογένειας.

Καθαρή καρδιά

Η καρδιά του ανθρώπου κατά την Εκκλησία, αποτελεί το κέντρο των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων. Είναι το “όργανο” με το οποίο μπορούμε να δούμε, να γευθούμε και να βιώσουμε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Για να έχουμε όμως εμπειρία και βίωμα Θεού, η καρδιά μας θα πρέπει να είναι καθαρή από πάθη και επιθυμίες. Όταν καθαρίσει ο νους και η καρδιά μας από τις αμαρτίες,  αρχίζει να γεύεται την Χάρη του Θεού.

Θέλω να διαβάζω συνέχεια το βίο της αγίας Αγάθης. Όταν τον διαβάζω, νιώθω στο στήθος μου κάτι να ανεβαίνει, και να ζεσταίνεται, και θέλω να κλαίω…

Όταν η καρδιά ζεσταίνεται

Τότε η καρδιά  ζεσταίνεται, σκιρτά, και βλέπει όλους τους ανθρώπους καλούς και αγίους. Έρχεται η ειρήνη και η χαρά και φεύγει κάθε κακός λογισμός, μελαγχολία και στεναχώρια.

Σταματούν τα πάθη, ο εγωισμός, η κατάκριση, το μίσος και κυριαρχεί ο Χριστός, το αληθινό Φως. Συνεχώς θέλεις να αυξάνεις την αγάπη σου γι’ Αυτόν. Τον ποθείς περισσότερο. Αλλάζει η ζωή σου και όλα γύρω σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 5ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΔΩ

Related Posts