ΑΠΟΨΕΙΣ

Σειρά Αγίου Παισΐου: Ο κόσμος θέλει ελπίδα…

Το δεύτερο επεισόδιο με μια ματιά

Οι ξεριζωμένοι από τα Φάρασα της Καππαδοκίας εορτάζουν την Κοίμηση της Παναγίας μακριά από το χωριό τους σε υπαίθριο χώρο. Τελικά φθάνουν στον Πειραιά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 και περιμένουν να βρουν την μητέρα Ελλάδα να τους αγκαλιάσει. Συναντούν όμως πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ο π. Αρσένιος τους καθοδηγεί πνευματικά και φροντίζει να λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προλέγει μάλιστα το μέρος που θα τους στείλουν και προφητεύει τον θάνατό του.

Αληθινός πνευματικός πατέρας και ιερέας

Πρωταγωνιστής και στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς είναι ο π. Αρσένιος. Συνεχίζει να καθοδηγεί και να διδάσκει τα πνευματικά του παιδιά, να θεραπεύει τους ασθενείς και συμφιλιώνει αυτούς που πέφτουν στα δίχτυα της διχόνοιας. Η καρδιά του χωράει και αγαπά όλο τον κόσμο και διδάσκει να ανεχόμαστε τον πλησίον, όπως ο Θεός δείχνει ανοχή στα δικά μας παραστρατήματα.

“Με την βοήθεια του Θεού”

Και το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ενσαρκώνει μια αυθεντική ζωή ανθρώπων, που έχουν σαν θεμελιώδεις αξίες την πίστη στον Χριστό, την οικογένεια και την αγάπη. Η μορφή του π. Αρσενίου προβάλλει σαν φωτεινός οδοδείκτης, η οποία οδηγεί  το ποίμνιο του να βιώνει το Ευαγγέλιο στην καθημερινή βιοτή.

“Πρώτα ο Θεός”, “θα μας σκεπάσει ο Θεός”, Δόξα σοι ο Θεός”, “δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός”, “θα μας βοηθήσει ο Θεός”, είναι φράσεις που ηχούν ίσως παράξενα στην νεότερη γενιά.

Αληθινή Ευαγγελική ζωή

Ωστόσο, αυτά που διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, οι Άγιοι και οι πιστοί Χριστιανοί τα βίωναν και τα εφήρμοζαν στην καθημερινότητα τους. Είχαν αληθινό πνεύμα θυσίας και απόλυτο σεβασμό στην πίστη, τις παραδόσεις, τα χριστιανικά ήθη και έθιμα. Η πίστη για αυτούς δεν σήμαινε την τήρηση κάποιων τυπικών εντολών χωρίς ουσία, αλλά αληθινή εμπιστοσύνη στον Θεό. Τελικά,  μόνο αυτή η επιστροφή στις ρίζες μας δίνει την ελπίδα ότι θα έρθει και πάλι η πνευματική αναγέννηση και άνθιση του τόπου μας.

Related Posts