ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ

Τσάι του βουνού: Μην το υποτιμάς!

Το τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα στις Μεσογειακές χώρες) ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η θρεπτική του αξία είναι αξιοσημείωτη και παράλληλα με την επίγευση, συμβάλει και στην ενυδάτωση του οργανισμού. Στις επόμενες γραμμές λοιπόν, θα γίνει μια προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας με το συγκεκριμένο βότανο

Βάμμα Τσάι του Βουνού (30ml)

12.80

Το βάμμα τσαγιού του βουνού καταπραΰνει τον βήχα που προέρχεται από το κρυολόγημα. Ανακουφίζει από τα ήπια γαστρεντερικά προβλήματα. Ενισχύει την αντοχή των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Καθαρό βάρος 30ml.

Κάποιες ιστορικές πληροφορίες

Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές βότανο στην Ελλάδα και διαχωρίζεται σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του Αγίου Όρους, του Αιγαίου, της Πελοποννήσου, το τσάι του Παρνασσού ή του Βελουχιού. Ιστορικά, το τσάι του βουνού ή αλλιώς σιδερίτης, ήταν ήδη γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη. Το συνιστούσαν ως τονωτικό βότανο και επισήμαναν τις επουλωτικές του ιδιότητες, θεωρώντας το ιδανικό για την αντιμετώπιση πληγών από σιδερένια αντικείμενα όπως τα ξίφη ή τα βέλη στις μάχες (εξού και το όνομα που του δόθηκε). Άλλοι θεωρούσαν πως το όνομα χαρακτήριζε τους βλαστούς του φυτού, καθώς είχαν σέπαλα που έμοιαζαν με την αιχμή του δόρατος. Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν αλλά το τσάι του βουνού παραμένεις ένα πολύ αγαπητό ελληνικό βότανο, πλούσιο σε σίδηρο και χαλκό.

Τσάι του βουνού (50γρ.)

2.90
Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Σε συσκευασία με καθαρό βάρος 50γρ.
Προσθήκη στο καλάθι

Ιδιότητες

Όσον αφορά τις ιδιότητές του πολλές μελέτες πραγματοποιούνται προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση των συστατικών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Το τσάι του βουνού, επομένως, έχει πεπτικές, θερμαντικές, τονωτικές, αποτοξινωτικές, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι συμβάλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αφού προστατεύει από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει την αντοχή των οστών. Επιπροσθέτως, αποτελεί σημαντικό βότανο για την ανακούφιση από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο καθώς έρευνες δείχνουν ότι συμβάλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αγχολυτική του δράση χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται σε άλλα φυτικών ειδών αγχολυτικά.

Επιπλέον δράσεις που διαθέτει το τσάι του βουνού επικεντρώνονται στην αντιγήρανση λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του (κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες μαλλιών κτλ.) και στην διουρητική του ικανότητα αφού συμβάλει στην καλή νεφρική λειτουργία. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα. Δεν συνδέεται με γνωστές παρενέργειες καθώς δεν περιέχει καφεΐνη, άρα δεν εμφανίζει διεγερτική επίδραση, κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί σε αρκετή ποσότητα άφοβα ακόμα και από παιδιά.

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι που μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή, ως αφέψημα, ως έγχυμα αλλά και ως κρύο ρόφημα.
Το τσάι του βουνού, συνοψίζοντας, προσφέρει αναρίθμητα οφέλη και όλοι μπορούν να τα απολαμβάνουν άφοβα και φυσικά να επωφελούνται από αυτό με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία. Απολαύστε το τσάι του βουνού λοιπόν, ζεστό ή κρύο όλο το χρόνο!

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η αγχολυτική του δράση χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται σε άλλα φυτικών ειδών αγχολυτικά. 

Βότανα – Μπαχαρικά (16)

Related Posts