ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ

Το αμυγδαλέλαιο και τα πολυάριθμα οφέλη του

Το αμυγδαλέλαιο και τα πολυάριθμα οφέλη του

Το αμυγδαλέλαιο  χρησιμοποιείται από καιρό στους κύκλους της παραϊατρικής, για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά δεδομένα επί του παρόντος, τα αμύγδαλα και το αμυγδαλέλαιο έχουν πολλές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, τονωτικών του ανοσοποιητικού και των αντιηπατοτοξικών επιδράσεων.

Επιπλέον, έχουν γίνει συσχετισμοί μεταξύ αμυγδαλέλαιου και βελτιωμένης διέλευσης του εντέρου, γεγονός που κατά συνέπεια μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, έχουν εντοπιστεί καρδιαγγειακά οφέλη που σχετίζονται με το αμυγδαλέλαιο το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της λεγόμενης «καλής χοληστερόλης», των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), ενώ μειώνει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Ιστορικά, το αμυγδαλέλαιο είχε χρησιμοποιηθεί στις Αρχαίες Κινέζικες και Ελληνοπερσικές σχολές ιατρικής για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Επιπρόσθετα, μέσω ανέκδοτων στοιχείων και κλινικών εμπειριών, το αμυγδαλέλαιο φαινομενικά μειώνει τις υπερτροφικές ουλές μετεγχειρητικά, λειαίνει και αναζωογονεί το δέρμα. Το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές και σκληρυντικές ιδιότητες και, ως εκ τούτου, έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της επιδερμίδας και του τόνου του δέρματος. Περαιτέρω μελέτες πραγματοποιούνται που εξετάζουν τη χρήση του αμυγδαλέλαιου μετεγχειρητικά για τη μείωση των ουλών.

Περισσότερο από το να καταπραΰνει το ξηρό δέρμα, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να βελτιώσει την επιδερμίδα και τον τόνο του δέρματος. Είναι εξαιρετικά μαλακτικό, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά στην εξισορρόπηση της απορρόφησης της υγρασίας και της απώλειας νερού. Επειδή είναι αντιβακτηριακό και γεμάτο βιταμίνη Α, το αμυγδαλέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ακμής. Η συγκέντρωσή του σε βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση των βλαβών από τον ήλιο και στη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Εκτός των άλλων, το αμυγδαλέλαιο απορροφάται γρήγορα και είναι μια ισχυρή ενυδατική κρέμα, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο ή το σώμα. Μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν ή να αναμιχθεί με αιθέρια έλαια.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β-7 ή βιοτίνη, έτσι βοηθά στη διατήρηση των μαλλιών και των νυχιών υγιή και δυνατά. 

Βότανα – Μπαχαρικά (16)

Πέρα από την ενυδάτωση, είναι ένα εξαιρετικό λάδι για μασάζ ή για θεραπεία του δέρματος. Έχει επίσης ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μπορεί να εφαρμοστεί στα πόδια ώστε να αποτραπεί το πόδι του αθλητή ή να βοηθήσει στην απομάκρυνση άλλων μυκητιασικών λοιμώξεων όπως η δακτυλίτιδα. Επιπλέον χρήση του αμυγδαλέλαιου είναι ως καθαριστικό ή για να αφαιρεθεί αποτελεσματικά το μακιγιάζ.

Ωστόσο, το δέρμα δεν είναι το μόνο που μπορεί να ωφεληθεί από το αμυγδαλέλαιο. Το θρεπτικό λάδι μπορεί να μαλακώσει και να ενισχύσει τα μαλλιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β-7 ή βιοτίνη, έτσι βοηθά στη διατήρηση των μαλλιών και των νυχιών υγιή και δυνατά. Σημαντικό επίσης καθίσταται το γεγονός ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαλλιών από τη φθορά του ήλιου. Απορροφάται εύκολα στο δέρμα, έτσι λειτουργεί αποτελεσματικά στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και στον καθαρισμό των τριχοθυλακίων. Το αμυγδαλέλαιο επιπροσθέτως, μπορεί να μειώσει το φριζάρισμα και να θεραπεύσει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Μπορεί να απλωθεί μια ποσότητα σε μέγεθος δεκάρας ή λιγότερο στις άκρες των μαλλιών πριν το στέγνωμα για να ενυδατωθούν και να μειωθεί το φριζάρισμα.

Εν κατακλείδι, σε περίπτωση χρήσης του στην μαγειρική καλό θα ήταν να διατηρηθούν τα ακατέργαστα ή παρθένα λάδια σε χαμηλή φωτιά για να αποτραπεί η καύση του λαδιού και η καταστροφή της θρεπτικής αξίας. Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται καλύτερα για ντρέσινγκ σαλάτας, ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά ή ως λάδι φινιρίσματος πάνω από ένα πιάτο για να προστεθεί επιπλέον γεύση και θρεπτική αξία.

Related Posts