ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ

Το Δεντρολίβανο στη ζωή του ανθρώπου

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δεντρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί αποτελεί έναν αρωματικό και αειθαλή θάμνο, ο οποίος ταξιδεύει από την αρχαιότητα έως σήμερα με ποικίλες χρησιμότητες στη ζωή του ανθρώπου. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές τις Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και σε κάποιες περιοχές τις Αμερικής ως καλλωπιστικό φυτό αφού απαρτίζεται από ωραία κυανά άνθη.  

Σαπούνι δεντρολίβανο 100γρ.

2.00

Σαπούνι ελαιολάδου με φυσικό εκχύλισμα δεντρολίβανου, σε πλάκα των 100γρ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν, τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές, γιορτές, στολισμούς, ως καύσιμο για θυμίαμα αλλά όχι μόνο. Επιπρόσθετα, θεωρούσαν ότι αποτελεί τονωτικό του εγκεφάλου. Οι νεαροί σπουδαστές συνήθιζαν να φορούν γιρλάντες από δεντρολίβανο στο λαιμό ή να πλέκουν κλαδιά στα μαλλιά τους όταν είχαν εξετάσεις ώστε να διεγείρουν τη μνήμη τους. Προχωρώντας στο σήμερα και κατόπιν ερευνών, αναφερόμαστε σε ένα εξαίρετο τονωτικό, σπασμολυτικό, ευ στόμαχο και αντιρρευματικό φυτό. Εκτός αυτών, γνωστές είναι οι αντιδιαβητικές, καρδιοτονωτικές, υπερτασικές, αντισηπτικές και αποχρεμπτικές του ιδιότητες. Ο συνδυασμός του με άλλα βότανα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αποτελεσματικός έναντι της τριχόπτωσης. 

Δεντρολίβανο (60γρ.)

2.30
Το δεντρολίβανο βελτιώνει τη μνήμη, βοηθά στη συγκέντρωση του νου, ανακουφίζει από νευρικούς πονοκεφάλους και ημικρανίες. Καθαρό βάρος 60γρ.
Διαβάστε περισσότερα

Εκτός από τις θεραπευτικές του ιδιότητες, οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικό για πολλά φαγητά, στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και στη ζαχαροπλαστική προτιμάται κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.

Επιπλέον, από τους βλαστούς του δεντρολίβανου εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στη σαπωνοποιία. Το αιθέριο έλαιό του έχει ισχυρές αντισηπτικές και διεγερτικές ιδιότητες, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και δρα ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, του δέρματος και του ήπατος. Αναμιγνύεται επίσης, με έλαιο από λιβάνι, βασιλικό, θυμάρι, περγαμόντο λεβάντα, μέντα και κυπαρίσσι. Πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι να επισημανθεί ότι το αιθέριο του δεντρολίβανου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τους πέντε πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης από υπερτασικά άτομα και πάσχοντες από επιληπτικά επεισόδια. 

 

Δεντρολίβανο (60γρ.)

2.30

Το δεντρολίβανο βελτιώνει τη μνήμη, βοηθά στη συγκέντρωση του νου, ανακουφίζει από νευρικούς πονοκεφάλους και ημικρανίες. Καθαρό βάρος 60γρ.

Ως καλλυντικό έχει τη δυνατότητα να προσφέρει βαθύ καθαρισμό του προσώπου και να ενισχύσει το δέρμα με τη χρήση του σε μορφή ατμού. Σημαντικό για όλες τις γυναίκες κυρίως, είναι τα αποτελέσματα των κομπρεσών από δεντρολίβανο που βοηθούν στην καταπράυνση των πρησμένων ματιών.  

Πάρα ταύτα, μια επιπλέον χρήση του που έχει εκλείψει στις μέρες μας, ήταν η πολτοποίηση του ώστε να χρησιμοποιείται σε τσιμπήματα σκορπιού, ερεθισμούς από τσουκνίδα ή δαγκώματα από μέλισσες. Γνωστό βέβαια αποτελεί το γεγονός πως τα άνθη του δεντρολίβανου προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού, γεγονός που εξηγεί την ύπαρξή τους στα συγκεκριμένα φυτά. 

Σύμφωνα λοιπόν, με όλα τα παραπάνω το δεντρολίβανο είναι μία εξαιρετική επιλογή για τον κάθε ένα να το προμηθεύεται και να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε από τις πολλαπλές του χρήσεις και ευεργετικές του ιδιότητες.

Σημαντικό για όλες τις γυναίκες κυρίως, είναι τα αποτελέσματα των κομπρεσών από δεντρολίβανο που βοηθούν στην καταπράυνση των πρησμένων ματιών. 

Βότανα – Μπαχαρικά (16)

Related Posts